Хранене
при бременност и кърмене |
||
При бременност възниква сложна,
развиваща се във функционално и
морфологично единство, система
"майка-плацента-плод"
със специален метаболизъм, който
предявява нови физиологични изисквания
към хранителния внос. Бременността
се характеризира с преобладаване на
процесите на синтез и изграждане, които
са неосъществими без необходимия внос
на градивни вещества и енергия.
Майчиният организъм претърпява
физиологични изменения в почти всички
системи и в тяхната регулация от страна
на нервната система и ендокринните
жлези. Увеличението на енергитичните
потребности се отнася за нормално
протичаща бременност със запазен
двигателен режим. Приетата у нас норма
за увеличаване на телесната маса е 12+/-2
кг.
Белтъчините са една
от най-съществените и незаменими
хранителни съставки. При нормално
протичане на бременността около 1/3 от
белтъчините, приети с храната, са
необходими за плода, 2/3 от белтъчините
покриват потребностите на майката.
За правилно хранене на бременната се
препоръчват лесно усвоими белтъчини с
висока биологична стойност, в
съотношение белтъчини от животински
произход 60% и от растителен произход 40%. Относителният
им енергиен дял нараства на 15% от общата
потребност.
Обмяната на мазнините по време на
бременността е относително забавена.
Допълнителният внос на мазнини с
храната включва през първото тримесечие
на бременността 5 грама, през второто - 8
грама и през третото - 11 грама дневно. При
бременност 30% от общото количество
мазнини трябва да е от растителен
произход. При такива условия системата
"майка-плацента-
плод" може да удовлетворява
потребностите си от незаменими мастни
киселини.
Техният относителен
енергиен дял възлиза на 28-30%.
Въглехидратите се увеличават по
тримесечие с повишаване на
енергетичните потребности на
бременната съответно с 20 грама дневно
през първото тримесечие, с 39 грама през
второто тримесечие и с 47 грама през
третото тримесечие на бременността.
Желателно е да се приемат лесно
разграждащи се плодови и млечни захари,
пчелен мед и други, до 32%-ов дял.
Процесите на усилен белтъчен синтез, на
растеж и развитие на плода изискват
повишен прием на витамини. От групата на
водноразтворими витамини най-високи са
потребностите от витамин В6 и витамин С,
който през последното тримесечие на
бременността достигат съответно до 18 мг
и 120 мг дневно. За нормалния растеж на
плода е необходимо да се увеличи
дневният внос на калция чрез храната.
При небременни нормата за този внос е 800
мг дневно, а при бременните - 1100-1500 мг
дневно. Тези потребности се
удовлетворяват чрез приемане на мляко и
млечни продукти. Увеличава се вносът на
фосфор като част от калциевата обмяна,
при съотношението между калция и
фосфора 1:1. Нараства и потребността от
желязо, като достига до 28 мг/24 часа.
Правилният режим на хранене при
бременност е задължителен. Най-добре се
възприемат 4-кратният прием на хранене
през първото тримесечие и 5-кратният
прием на хранене през второто и третото
тримесечие на бременността.
Храненето на майката при кърмене има
някои особености за осъществяване на
нормалното образуване на майчината
кърма. Необходимо е още по време на
бременността да се създаде "резерв"
от наднормена телесна маса 2,5-3 кг.
Енергийната добавка е в зависимост от
потребностите при кърмене, които са
високи през първото и второто
тримесечие и намаляват през третото
тримесечие на кърмаческия период с
допълнителното захранване на детето.
Дневните енергетични добавки през
първото и второто тримесечие на
кърменето възлизат на 2900 килоджаула /700
килокалории/, а през третото тримесечие
на кърменето на 837 килоджаула /200
килокалории/.
Предвидените добавки от белтъчини по
време на кърмене надвишават
количеството им при бременност и
достигат за първото и второто
тримесечие 27-30 грама дневно, а през
третото тримесечие на кърмене - 8 грама
дневно. Мазнините също се увеличават,
като допълнителната добавка спрямо
нормите за некърмещи жени е 23-25 грама
дневно през първото и второто
тримесечие и 6 грама дневно през третото
тримесечие на кърменето. Допълнителните
добавки на въглехидрати спрямо нормите
за некърмещи жени са 95 грама дневно през
първото и второто тримесечие и 25 грама
дневно през третото тримесечие на
кърменето. Режимът на хранене е както
през последното тримесечие на
бременността. Разлика възниква във
връзка с приемането на течности, което
трябва да предхожда кърменията с 15
минути. |
||