ПОДКРЕПА ЗА ПРАВОТО НА ДОБРО ХРАНЕНЕ

 
 

      Децата имат право на добро хранене. Конвенцията за защита на правата на детето, призовава за информиране на всички сегменти на обществото за детското здраве и хранене, включително за преимуществата на кърменето /член 24/. Конвенцията за елиминиране на всички форми на дискриминация срещу жените определя, че страните членки трябва да осигурят „подходящо обслужване във връзка с бременността, раждането и след родилния период както и за адекватно хранене по време на бременността и кърменето” /член 12/.

Към 19 юли 1999, 163 страни са ратифицирали тази Конвенция.

 

Спестява пари

Кърменето спестява пари. Елиминира разходите за адаптирани млека и неизчислимите разходи в пари, време и страдания, причинени от болести и смъртни случаи, причинени от изкуственото хранене. Стойността на изкуствените храни е толкова голяма за хората от развиващите се страни, че те се лишават от други жизненоважни храни, за да ги заплатят.

Няколко примера:

·       В Уганда – средният годишен разход за адаптирано мляко на едно дете е по- голям от  средният годишен доход на семейство от селските райони;

·       В Перу- цената на необходимото количество адаптирано мляко за една година надвишава доходът на домакинството за повече от половината население на страната;

·       Във Виетнам разходът за адаптирано мляко за година е 257 щатски долара, сравнено с Брутният вътрешен продукт /БВП/ от 320 щатски долара.

Майките, които кърмят се нуждаят само от 500 допълнителни калории на ден- еквивалентът на чаена лъжичка олио, ядки и половин банан. Освен това кърмените майки имат повече свободно време, което да прекарват с децата си.

 

Намалява разходите за здраве.

Закупуването на заместители на кърмата има особен ущърб за икономиките на развиващите страни.

Кърменето спомага за намаляването на разходите на семействата в случаите, когато не се налага закупуването на адаптирани млека, както и разходите за лечение на настъпили заболявания, причинени от изкуственото хранене.

Пример: Едно изследване в Холандия, проведено от университета в Амстердам показва, че повишаване на кърменето с 5 % би могло да спести разходи в размер на почти 850 000 $ годишно.

 
 

Спестява ресурси

Кърменето спомага за съхраняването на ценни ресурси като: вода, енергия и време. Изкуственото хранене на бебето изисква поне 3 л. вода на ден – един литър за смесване на млякото и два литра за стилиризиране на бутилките и бибероните. Ако водата се преварява на огън, повече от 73 кг. дърва / въглища/ са необходими за употреба – годишно. Доставянето на дървесния материал и водата необходима за приготвянето на изкуствената храна отнема средства и време.

Обикновено това е за сметка на времето, което би могло да бъде посветено на децата или за други дейности.

 
 

Помага на семейното планитане

Приемлимво за всички религии,  изключителното кърмене спомага за предпазваето от нежелана бременност непосредствено след раждането и от друга страна увеличава периода между две бременности като по този начин осигурява по- добро възстановяване на женския оранизъм. В 98% от случаите кърменето има контрацептивен ефект през първите 6 месеца от раждането на детето / при изключително кърмене през тези 6 месеца/. Живота на много деца би могъл да бъде спасен, защото родените много скоро след първото раждане са изложени на по-голям здравен риск до навършване на 5 годинки.

 
 

Повишаване продължителността на изключителното кърмене

Изключително кърмене означава, че бебето не получава нищо друго освен кърма през първите 6 месеца от живота си. Изключение се допуска само в изключително редки случаи, защото по принцип е докзано от експерти на СЗО, че за периода от 6 месеца детето не се нуждае от никакви допълнителни храни или течности. Нещо повече- те биха могли да навредят на здравето на детето като предизвикат алергии, стомашни разстройства или да повлияят негативно върху приема на кърма.

Кърменето би трябвало да се поддържа по възможност да 2 годишна възраст на детето, като след 6 месец трябва да се въведат подходящи допълнителни храни при продължаващо кърмене.

Изследване в 35 развиващи се страни разкрива, че процентът на изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на детето прогресивно нараства. Нивата на изключително кърмене са се повишили в 21 страни, намаляли са в 6 страни и са останали на същото ниво в 8 страни.

Изкуствените млека са скъпи и често опасни заместители на кърмата. Въпреки това агресивната реклама на компаниите продължава. Поради тази причина СЗА прие Международния Кодекс като своя резолюция през 1981 г. Той определя отговорностите на компаниите, здравните работници, правителствата и всички заинтересовани организации по отношение на маркетинга на заместителите на кърмата, шишетата за хранене и бибероните.