Бебето-традиции и ритуали при българо-мохамеданите

 
 

  

 

 материалът подготви за Вас Искра К.Терзиева,студентка- I курс,Връзки с обществеността

 

 

 

             Моето родно място е  село Абланица, то си има своя собствена култура, бит и традиции. Населението е мюсюлманско.То живее в пълно разбирателство със съседните села, където живеят християни.

    След раждането на дете в едно мюсюлманско семейство се извършват редица ритуали.

                                                                                         

      Първият от тях е Припалване.Този ритуал се извършва, за да не урочасва новороденото и неговата майка, да не хващат назар и да бъдат защитени от зли духове.Майката и детето се поставят на кръгъл, плосък камък или на дървен кръг . Околу тях се поставя памук, след което се запалва  за да  изгори. След като е изгорял панукът питат майката „Какво бъркаш” , а тя трябва да отговори „Море, мляко бъркам”.Това се прави три пъти, след което взимат бебето от ръцете на майката и го „привират” три пъти през краката й.Всичко това се извършва още първият ден след раждането на бебето.

Докато новороденото не е навършило 40 дни не се влиза при него и майката след като слънцето е залязло,защото тогава всички лоши неща и зли духове идават с човека в дома. Ако пък човек силно желае да ги посети, то тогава той трябва да мине първо през някоя друга стая, за да остави всичко зло там и тогава да влезе при тях.

     Друг много важен ритуал, когато в къщата има новородено е да се постави захар на входната врата, по този начин не влизат в къщата зли духове, а под креватчето на бебето се поставя метла, за да го пази  от всичко лошо.

       В продължение на 40 дни майката не трябва да излиза от къщата за да не й спре кърмата ,а  ако излезе трябва да капне от млякото си върху една кърпичка и да я постави под възглавничката на малкото. Не бива също така и да се подстригва, а ако го направи то трябва да си вземе косата, в противен случай ще й спре кърмата.

      Това са ритуалите, които се извършват и при момчетата, и при момичетата в мюсюлманското семейство.

 

       Има ритуал, който  е присъщ  само за мюсюлманите това е „Обрязването на момчетата”. Мъжките рожби навършили една годинка се обрязват не само, защото е традиция, но и от хигиенна гледна точка .Този ритуал се извърша веднъж годишно нарича се Сюнет , а човекът извършащ обрязването сюнетчия.На този ден всички малки деца навършили годинка се събират и ги обрязват.Този ден е важна част не само за детето,но и за цялото му семейство, по този начин момчетата се  вече мюсюлмани.