Български обичаи и традиции

автор: Нина Виткова

 

Забързани в работното си ежедневие, когато наближи празник, често се изправяме с неудобство пред собственото си незнание  какъв ден е днес, как са празнували дедите ни, кого са почитали?

 

 

И  изпълнена с носталгия към родния край Пиринският, често си спомням за един прекрасен празник, в чест на лозята  и техния пазител св.Трифон-

                 Трифон Зарезан

 

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Християнската религия е посветила деня на св.мъченик Трифон,който бил посечен с меч по времето на император Деций.

Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

Почитаме този  празник на 1 февруари или  на 14 февруари.

 

Основен обичай на този ден е зарязването на лозята , извършвано предимно от мъжете  независимо от метереологичните условия.Мъжете стопани  отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка.Отрязват по три пръчки от три корена .Пръчките ги свиват на венец , а корените  ги поливат с вино.

 

След това се събират всички на обща трапеза , и преди да се нахранят си избират цар

Трифон.Задължително има музика и всички се хващат на хорото

 

Празничната трапеза се приготвя с необходимото внимание като  основно ястие е пълнената кокошка.Виното също е задължително .Баба ми казваше,че каквото вино има на трапезата , такова вино ще дадат лозите през годините.

 

Лозята и виното са мерило за имотност и благоденствие на семейството в традиционната народна култура. Не случайно на виното и лозарите е посветен един от най-хубавите български празници ,защото виното е символ на щастие и създава настроение у хората!

 Напитката на боговете се използва и ни съпровожда във всички наши щастливи дни.

Ние българите имаме дълга история и много красиви традиции,с които трябва да се гордеем и пазим за винаги.Нека съхраним балканския си дух и го предаваме на поколенията!