Лазаровден в Бов
автор: Велина Петрова

 
 

''Туй село с такова звучно и с романтическа прелест дишуще име, и по напред пленяваше въображението ми, а сега още повече гъделичкаше любопитството ми. На какви странни обстоятелства дължеше това име? Каква историческа личност наумяваше то? В ума ми неволно нахлуха поетическите сенки и възпоменания за средновековните рицари.''
                                                                                                                Иван Вазов

lСело Гара Бов се намира в подножието на живописното Искърското дефиле, на 8 км от общинския център град Своге и на 40 км от столицата София.
lПрез 1206г., след смъртта на Балдуин Фландърски, плененият френски рицар Сен дьо Бьов бил заселен от цар Калоян в пределите на Искърското дефиле. Там той въздигнал крепост и завинаги оставил името си на днешното селище БОВ.
lСпомен от това далечно време са запазените и до днес в местната топонимия имена на ридове, върхове, местности, градища и извори и др.
lДнес историческото наследство се популяризира чрез провежданите ежегодно Празници на Бов.
Един от тези празници е Лазаровден.Пресъздавенето на старият български обичай е традиция в село Гара Бов и село Бов. Съгласно традицията, в деня на Лазаровден да дадат своята благословия тръгват момите, нагиздени с пъстри лазарски премени. По тях са нанизани парички, мъниста, а на главите си носят венци от цветя. Стопаните, облечени в традиционни носии, посрещат лазарките в домовете си и ги даряват с това, което е родила земята в този край. Според поверието, къща, в която са влезли лазарки е честита през цялата година.


+Интересното за този обичай в бовския край е т.н. мятане на кърпа от лазарките на рамото на стопаните при наричането за здраве и берекет. В кърпата домакините връзват желязна пара, за да е здрава годината като желязото и я дават на лазарките.
 

Така хората в това малко селце пазят и предават традициите и обичаите на следващите поколения и ние трябва да се поучим от тях,защото трядициите - това сме ние.
Така че,ако искате да си припомните близкото минало и да усетите духа му,заповядайте при нас!