Гоце Делчевски традиции при новороденото бебе.

 
 

      

 

 

              Мария Атанасова Кирякова - PR

 

 

 

 

 

 Най-щастливото събитие в живота на едно семейство е раждането на дете.

В моя роден Гоце Делчевски край има обичай, който се извършва в първата седмица след неговата поява. Той се нарича "правене на пита". В неделя на обяд в дома на новороденото човече се канят млади настоящи и бъдещи майки. Бабата на бебето приготвя празничен обяд, като на централно място се поставя пита, мед и кромид-лук. Бабата вдига питата над главата си и я разчупва като подскача три пъти. Всяка жена си чупи от питата и я топи в мед, като нарича бебето да е благо и медно, тоест да не плаче и да е кротко. След това си взимат от кромида за да има майката мляко. На масата има чиния с три резена хляб, на която всички поставят банкноти, за да си купи бебето братче или сестриче. Преди да си тръгнат младите майки, минават през запален огън, на който е поставен тамян. Това прикадяване е за здраве на гостите и на хората в дома. В този ден никой не трябва да влиза при бебето и родилката. Младата майка също не отива при гостите. На шапчицата на новороденото се зашива златна паричка и скелитка чесън, за да го пази от зли очи.

         След този ден роднините могат да посетят майката и бебето, като това не трябва да става след залеза на слънцето. Те носят на бебето подаръци, а на майкта сладкиши. Като видят бебето за първи път, всеки слага на главата му конец, който е откъснал от дрехата си с думите "да спи като агънце да се гои като прасенце". С това изказват пожеланието си бебето да ръсте здраво и спокойно.

         На 40-я ден става кръщенето в черква. В черквата ходят всички, начело с кумовете без майката, която ги чака в къщи. На входната врата, кума, който носи кръщелника го предава на майката три пъти с думите "даде ми еврейче, връщам ти християнче". След този ден се вярва, че бебето ще расте здраво и много обичано.