ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА НИ

 

   

 Материалите са подготвени от  Мая Цоклинова - регионален координатор на ИБФАН /ВАБА - България за Пазарджик и Пловдив

      "Децата, които просят на улицата...

Това е голям проблем, който обществото

трябва да разреши"

/Джани Родари /

Децата са дар от Бога и богатството на Земята. Те заслужават щастие повече от всеки друг, защото са твърде невинни и крехки създание, за да бъдат подложени на лишения, глад, мизерия и да затъват в бездънния океан на бедността. За съжаление обаче, все по-често на улицата срещаме бледите детски личица, протегнали ръчица, просейки някой лев. Колко страшна гледка!

Но още по-страшно е да знаем, че каквото и подаяние да получават, те го отнасят на някой, който ги е изпратил там на улицата, в дъжд и вятър, в сняг или под жаркото слънце- те просят пари, те просят трохичка живот. Бледи бебешки личица, загърнати телца в парцали, там долу на земята в краката на хората. Да се използва детето, за да се получат парите, които то е изкарало, е незаконно, и най-вече неморално. Това е феномен, в който герои все  повече са малолетни с пеленачета на ръце и непълнолетни. Къде и кой защитава правата им написани в Конвенцията и защо този феномен  все повече завладява не само България, но и света. Защото както вече отбелязахме децата са най-скъпото, което светът притежава. Защото те са бъдещето, те са всичко! И като такива те заслужават нормален живот, те заслужават едни прилични условия, в които да се родят, да пораснат и да заживеят.

Не може да се издевателства над личността на детето, като то се подлага на унижението да проси и след това отново да остава гладно, защото неговият настоятел му е отнел изпросеното. Не може големите влажни очи да бъдат изложени, за да предизвикват съжаление и състрадание у случайно минаващите покрай някой ъгъл хора. Децата не са стока! Съвременното общество трябва да предприеме сериозни мерки за изкореняването на това незаконно деяние. За да може страната ни да се развива наистина по пътя си към Европа, най-напред трябва да намерим разрешение на така наболелия проблем.

Някои хора биха казали, че тази практика се прилага само при циганите. Не е така! Не само циганите използват децата си, а и много българи. Тук не става дума за етнически, а за обществени проблеми. Всеки човек има равни права и задължения сред обществото. Нека обърнем внимание и на едно наше задължение да не бъдем слепи за този проблем, а да му отделим вниманието, което той заслужава. А то е наистина голям, защото децата са важни и значими и като такива  трябва да получат подкрепа, разбиране. Всяко дете заслужава топъл дом и закрила от страна на близък. Всяко дете има право да изживее безгрижно своите детски години.. Никой няма право да се възползва от детския труд, за да задоволява потребностите си. Никой няма право да разбива детските мечти, излагайки ги на опасностите на улицата, няма право да бъде господар, а децата безправни роби!

Децата трябва да бъдат сити, в някой уютен дом където да усещат ласката на родител. Тяхното място не е там навън сред страха, с протегната ръка, молеща милостиня и когато някой добросъвестен човек им подаде закуска вместо левче, те да отказват, защото знаят, че после ще бъдат бити, заради това, че не са донесли пари, дори тези деца нямат къде да  живеят. Те се скитат из градовете с настоятелите си. Спят по пейки, живеят едва и едва преживяват от гладуване, за да застанат сутринта пак там, на тяхното място, където те просят. Колко ужасна съдба! Как може най-чистите същества, да се оказват най-големите жертви в наши дни! Време е, това да се промени и всички тези наши дечица, нашите малки съкровища да се събудят от този кошмар, в който за съжаление живеят всеки ден. Време е и ние да прозрем проблема и да предприемем постъпки към разрешаването му. С това решение ще се постигне един огромен напредък, защото ще знаем, че един от ней-нуждаещите се тук сега в България ще почувстват промяната, така жизнено им необходима.

Насилието над децата, малтретирането на децата е навсякъде около нас. Не само в бедните семейства, но и в тези които са в по-добро материално положение, се посяга над децата. тормозът и физически и психически продължава , а те тъй като са малки, уплашени и не разбират какво се случва с тях си казват: Явно това е животът ни!. Не, това не е животът ви! Просто това е фалшива реалност, която някой друг им е изградил, в която те ся онеправдани. Такъв не бива да бъде животът на никого, още по-малко на децата!

С какво те са заслужили това отношение? Те също са част от съвременното общество и е време да потърсят правата си. Но тъй като те самите, реално не могат, нека тези, по-големите от тях да им обърнат внимание и да ги подкрепят и да спрат насилието и издевателствата над децата. Нека започнем да виждаме повече радостни детски личица с усмивка на тях. Това е безценно да видиш усмивката на мъничко крехко дете, на което му е нужно много малко за да бъде щастливо. Като съвестни хора, е време да обърнем внимание на това аморално поведение, което допуска експлоатацията на децата, тормоза им и унижението им. Не можем да останем безразлични пред това да видим едно слабо две или пет годишно момиченце, протягащо ръка за помощ и ние да отминем. Не можем да не потръпнем от мисълта, че други пък дечица са жестоко пребивани. Да не забравим, че напоследък все по-често срещана практика е публикуването на порно филми в Интернет, в които са показани ужасяващи гледки и гаври с деца, дори с бебета. Как може хората насилниците над децата да бъдат толкова жестоки и безсъвестни? Как може по такъв начин да се разбиват детските съзнание и животи, заради пари, пък колкото и да били те? Животът е безценен! Психиката и детското съзнание също.

За съжаление обаче, това е факт, детската порнографска индустрия се развива все повече и по този начин се нарушават още повече детски права. Създаването на тези филми, в които те като невинни жертви са принудени да участват, е показателно, че децата са крайно заплашени в наши дни. Време е това да спре и да се осигури нужното спокойствие на децата, защото не можем да им отнемаме полагащото им се право на щастие. Те имат своите права, децата са част от света най-хубавата, най-крехката, най-беззащитната, тогава защо ние се превръщаме в техни врагове, които ги поставяме в ситуации на мизерия, на глад, на потъпкване, на човешките им права. Това трябва да спре!

Ние от сайта на БЕБЕ. БГ, моите близки, приятелите ни , близките на моите приятели и те се присъединяват! Сега е твой ред! Кажи и ти: Стоп на детското насилие и детската експлоатация. Децата заслужават нещо по-добро. Тогава, да им го дадем! Много е лесно, само желание и вяра да има, мечтите се сбъдват винаги, не само по Коледа.

Обичайте децата!

Те са нашето бъдеще!

Те ни носят радост!

Приятели,отзовете се!

Нека всеки опише случаи, в който бебето или детето са подложени на тормоз и сексуална гавра. Може би ще можем да помогнем .