Ноември

 
 

21 ноември - Ден на християнското семейство

  На 21 ноември светата Православна църква чества празника Въведение Богородично. Когато малката Мария навършила 3 години, благочестивите й родители я завели в храма и я оставили там да служи на Бога и да се подготвя за великото си предназначение - да бъде Майка на Божия Син.

Празникът Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Храмовата икона „Въведение на Божията Майка” представя 3-годишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тази икона събитие ни внушава, че трябва да водим децата си в храма Божий, от млади години да ги учим на молитва, слушане на Словото Божие, послушание, трудолюбие и служение на Бога и ближните.

Българската православна църква е отредила празникът Въведение Богородично да бъде посветен на православното християнско семейство и православната християнска младеж. Християнският дом е мястото, където всеки от нас получава първите познания за Бога и за религиозния живот.

Денят, който Църквата празнува като въведение Богородично е обявен и за ден на християнското семейство. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди.

Препоръчва се вярващите да се изповядат предния ден.
В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се много лакомства за децата.

“Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и прочее. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.” Из “Слово за Въведение Богородично”

/Интернет/

Още празници през м. ноември

 

10.11.     •Световен ден на качеството (отбелязва се втория четвъртък на м. ноември от 1989).

 

25.11.   • Международен ден за борба за ликвидиране на насилието в отношението към жените (от 1999).