:::  Памперсите са удобни и безвредни

 

    На фона на растящата загриженост за околната среда, битката между тензухените пелени и удобните памперси продължава. Никога обаче не се е обсъждала алтернатива на тези два метода. Тази възможна алтернатива е грижовна към Майката Земя и в същото време създава любяща връзка между децата и възрастните, която може да продължи и цял живот. Първо обаче, някои интересни факти за тензухените пелени и памперсите.

    По въпроса са направени няколко изследвания и резултатите им са спорни.

    Според National Association of Diaper Services във Филадефия, когато бебето се научи да ползва гърне, то е употребило вече 10 000 памперса. Годишно американците изхвърлят 18 милиарда памерса, като повечето от тях свършват на бунището. Един памперс се разлага за 500 години.
    От друга страна, редакторска статия от Science (28 септември, 1990г.), публикувана от American Association for the Advancement of Science (Американско сдружение за напредък в науката) твърди, че ползването на перални услуги за тензухени пелени изразходва три пъти повече гориво и причинява девет пъти по-голямо замърсяване на въздуха от употребата на памперси. Също така, търговските земеделски методи за отглеждане на памук, както и методите за производство на материи за пелени, са значителни замърсители на околната среда.
    Паркър Матуса, програмен директор на New York State Energy Research Development Authority (Нюйоркска агенция за изследване и развитие на енергията), обяснява, че тензухените пелени, сменяни шест пъти на ден, изразходват 142 галона вода на седмица само за пране. Пелените оставят с 50% повече обработен солиден отпадък от памперсите, а при затоплянето и снабдяването на вода за пране, консумират три пъти повече невъзвратими енергийни източници като петрол и природен газ. Памперсите, обаче, годишно поглъщат седем пъти повече материал, включително 1,2 тона дръвесна каша и оставят над 90 пъти повече потребителски отпадъци, от които 75 000 тона се разлагат по сметищата.
    Изследване на Franklin Associates на 1000 деца и тяхното обслужване се противопоставя на употребата на пелени. Въпреки подозрителното си спонсориране от American Paper Institute (Американски институт за хартия), анализът включва всички стъпки от живота на един памперс. С изключение на данните, че произвеждат повече солидни отпадъци от пелените, памперсите се оказват по-щадящи към употребата на вода и енергия, производството на водни отпадъци и атмосферни излъчвания.

    Някои производители на памперси предлагат така наречения биологично-разложим продукт. Специалисти по околната среда отбелязват обаче, че такива продукти всъщност съдържат повече пластмаса, за да компенсират слабостта на материала. В този случай повече пластмасов отпадък попада в сметищата без да има данни, че е по биологично разтворим. Изхвърлените памперси заемат от 0,5 до 1,8 процента от площта на сметищата. И все пак, както Ричард Денизън, старши научен сътрудник на Environmental Defense Fund (Фонд за защита на околната среда) казва, Един процент от милиарди тонове отпадък си струва тревогите. Ако не знаем как да се справим с този един процент, всъщност с кой един процент ще се справим?