/  2  5

МЕЖДУНАРОДЕН КОДЕКС

25 ГОДИНИ В ЗАЩИТА НА КЪРМЕНЕТО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Световна седмица на кърменето

1-7 август  

Неподходящите хранителни практики се отразяват пряко върху детското здраве и оцеляване навсякъде по света

Innocenti Декларация

за бебешкото и детско хранене 2005

МЕЖДУНАРОДЕН КОДЕКС

ВЪВЕДЕНИЕ

   Вие може би сте родител, здравен работник или човек, който се занимава с политика. Вие може би подкрепяте майките да кърмят или се интересувате от състоянието на здравеопазването, а може би и от двете заедно. Така или иначе вашата работа е жизненоважна. Добрите практики на детското хранене са основата на здравословния живот. Те засягат оцеляването на бебетата и малките деца и здравето в дългосрочен план на възрастния индивид.

   Вие сте забелязали, че компаниите за производство на детски храни, шишета за хранене и биберони рекламират своите продукти. Тази дейност е в директно нарушение на Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата /Кодексът/, приет като резолюция на Световната здравна асамблея /СЗА/ през 1981 г. Ако Кодексът бъде игнориран вашата работа за защита на кърменето ще бъде значително затруднена.

   Кодексът и последвалите резолюции за детското хранене играят ключова роля в Глобалната стратегия за бебешко и детско хранене, приети от СЗА през 2002 г.

   Нашите правителства подкрепят Кодекса, но мощните компании им оказват натиск да го заобикалят. Без Кодекса инициативите за бебешкото здраве и оцеляване са подкопани. Малко правителства реализират кампании за информация относно Кодекса, поради което хората се чувстват несигурни в отношението си към Кодекса, а някои дори не знаят за неговото съществуване.

   Кодексът е наистина много достъпен. Всеки може да се научи да бъде негов монитор. По време на тазгодишната Световна седмица на кърменето ние провеждаме инициативи за прилагането на Кодекса. Това може да се окаже решаващо за защитата на децата и техните майки, за семействата, както и за здравните работници, които осигуряват грижата.

Тази папка съдържа следните теми:

1.        Защо Кодексът е важен?

2.        Основните факти за Кодекса.

3.        Примери за успех.

4.        Идеи за действие.

Защо Кодексът е важен?

За повечето бебета, изключителното кърмене за първите 6 месеца, последвано от продължаване на кърменето заедно с приемането на подходящи допълнителни храни до 2 годишна възраст и след това, е ключът към здравето.

Почти всички жени могат да кърмят, ако те са подкрепени и им е показана правилната техника на кърмене. Рекламните практики подкопават тези умения чрез умели маркетингови трикове и заблуждаваща информация, насочена към здравните работници, майките и техните семейства. Прилагането на Кодекса може да спре това.

Благодарение на хора като вас, равнищата на кърменето постепенно се повишават. Навсякъде по света все повече кърмят изключително през първите  6 месеца. Но даже там, където кърменето е част от културата, практиките могат да бъдат далеч от идеалните, а където изкуственото хранене е широко разпространено, те могат да бъдат направо опасни. Отлагайки и намалявайки кърменията и давайки друга храна и напитки преди 6 месец са все още общоприети практики. Това намалява кърменията и повишава рискът за бебето от инфекции.

Милиони бебета, които не са кърмени са по- малко здрави от изключително кърмените, чийто майки са от по- бедните социални групи.                                Професор Дж. Стюърт, Шотландия,

Великобритания, 2006

1 /  2 3 / 5