Неприемлив маркетинг

 

     Всеки ден между 3000 и 4000 деца умират поради това, че нямат достъп  до адекватно майчино мляко.

Джеймс Грант, изпълнителен директор на UNICEF

     От приемането на Международния кодекс преди 22 години е отбелязан голям прогрес, но много производители продължават тяхната агресивна реклама на изкуствени храни. Заместителите на кърмата са представяни като равни по хранителна стойност на майчиното мляко и етикетите изтъкват продуктите като по-лесно смилаеми, препоръчани от експертите по храненето и по-близки до майчиното мляко от когато и да било. Свободни образци се дават на бременните и младите майки в медицинските клиники, а информация за продуктите и купони са рутинно изпращани на майките по пощата.

Такива практики имат буквално опустошителен ефект в развиващите се страни, където в някои случаи, компаниите обикновено предлагат безплатно бебешко мляко в родилните домове, за да съкратят продължителността на кърменето. Това има опустошително въздействие върху здравето на бебета и техните семейства по много начини:

v      Когато на новородените се дават шишета, може да има отдръпване от майчиното зърно, тъй като те не могат добре да засучат от гърдата и така увеличават случаите на неуспехи в кърменето. Тогава бебето става зависимо от изкуственото мляко.

v      Когато майката и бебето напуснат болницата, млякото вече не е безплатно. В къщи родителите са принудени да купуват и използват повече мляко, което може да струва 50% и повече от семейния приход. Като следствие, изкуственото мляко се разрежда повече от необходимото, за да се използва  по-дълго, като по този начин се повишава недохранването.

v      Разходите за изкуствено мляко за бебето засягат всички членове на семейството, правейки бедните още по-бедни и повишавайки риска от недохранване на всички членове на семейството.

v      Лишаването от имунологичните  ползи от кърменето, приготвянето на храната при лоша хигиена и със замърсена вода води до това, че детето, хранено с изкуствено мляко, е изложено на опасност да почине от диария и други болести 25 пъти повече от кърменото дете.

v      По данни на Световната здравна организация /СЗО/  1,5 милиона деца на ден умират тъй като не са кърмени.