БЕБЕТАТА НЕ МОГАТ ДА ЧАКАТ

 

   Отбелязването на Световната седмица на кърменето 2006 г., посветена на 25 години от приемането на Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата в гр. Пазарджик, премина под патронажа на зам. областният управител г-н Слави Генов и зам. кмет на общината г-жа Виолета Гиндева.

 На 2.08.2006 г. в сладкарница "Барбарела" се събраха  64 участника, сред които 31 кърмещи майки, доброволци, експерти, представители на местната власт, журналисти и д-р Румяна Модева, Любомир Найденов, Денка Дечева.

  Координаторът на IBFAN/WABA групата в Пазарджишка област Мая Цоклинова представи пред местните медии темата и целите на Седмицата, както и резултатите от проведения в областта мониторинг.Резултатите показват груби нарушения на Международния кодекс, изразени в продажба на детски храни с образ на бебе, продукти, препоръчвани от 2,3и 4 месец без надпис за важността на кърменето и предупреждение за опасностите от направилно приготовление на бебешката формула. Намерени са бебешки пюрета и сокове, препоръчани от 2,3 и 4 месец с етикети на чужд език. Открити са храни с изтекъл срок на годност и такива, предлагани в будки и магазини, където се продават заедно с различни стоки за бита. Компаниите предлагат подаръци и безплатни мостри на майките. Регистриран е и брой здравни работници, които са дистрибутори на продукти на компаниите за детски храни, напитки и аксесоари.