Международeн ден на потребителите

 

         На 15 март бе отбелязан Световният ден на потребителите, който има за цел да напомни основните права на гражданите като потребители и да ги направи по-активни в тяхното отстояване. Тази година мотото на кампанията бе: Запознайте се с правата си. Възползвайте се от правата си

       Централното управление на Комисията за защита на потребителтие е на пл. Славейков 4А, както и офисите на регионалните дирекции във Варна /ул. Бдин 14А/, Бургас /ул. Калоян 16/, Русе /пл. Свобода 60/ и в Пловдив /ул. Велико Търново 25/.

       Отворен за посещение е и Европейският потребителски център България, който се намира на ул. Бачо Киро 14 в София.

        За първи път празникът е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества от 1991 г. Датата на честване е определяна в памет, речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите.

         Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.


         На 17 март в НДК се проведе конференция на тема: Качество на живот и защита на потребителите. Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, сподели, че тази година целите на КЗП са: постигане на по-високо ниво на безопасност на предлаганите стоки и услуги в България; повишаване квалификацията на служителите на комисията, постигане на по-добро ниво на информираност на потребителската защита.

         Първият български еврокомисар по въпросите на потребителите г-жа Меглена Кунева откри изложба на Моста на въздишките зад НДК от фотоси и примери за вредни стоки. Тя лично разясняваше правата на потребителите пред заинтересуваните граждани.