Връзка между майка и бебето по време на бременността

Моментът, в който майката за първи път зърва новороденото си дете е винаги специален, индивидуален и трудно може да се опише с думи. Това е дългоочакваният момент, който майката е чакала цели девет месеца, месеци, в които тя е усещала малкото човече в себе си и се е чудела, как ли ще изглежда. Дните, месеците, часовете минават в мечти и изграждане на различни образи на детето.

Специалисти твърдят, че бебетата усещат дали са желани и обичани или пък пренебрегвани от родителите си още преди да се родят. Това тяхно възприятие е причината за разликата в поведението на новородените- някои се раждат спокойни и уверени, други раздразнителни, кисели, неспокойни. Има няколко начина, по които може бъдещата майка да установи контакт с детето си.

ГОВОРЕНЕТО

Говорейки на детето си, това може би ще ви накара да се почувствате неловко в първия момент, но то бързо ще се научи да разпознава гласа ви. А вие от друга страна ще усъществите контакт с детето си. Говорете му за всичко, което се сетите. Опишете себе си, бащата на детето, неговите баби и дядовци, заобикалящия го бъдещ свят, вашите чувства и желания, както и вашите мечти, нещата, които вършите през деня, с една дума- за всичко. Гласът ви помага на бебето , защото той е уникален и когато бебето се роди и влезе в един напълно непознат свят, ще откриете, че то бързо се успокоява, когато чуе познатия му глас. Помолете бащата на детето също да говори на бъдещия си наследник.  

КАЗВАЙТЕ НА БЪДЕЩЕТО СИ ДЕТЕ, ЧЕ Е ЖЕЛАНО.

Мислете за бебето си, докато вършите ежедневните си задължения и си го представяйте като едно здраво и спокойно мъниче. Тихичко му прошепнете колко силно го обичате и как нямате търпениеда го видите.вашите чувства, настроения и преживявания се отразяват на плода, като формират и преопределят емоционалния му живот. По този начин се усъществява дълбока връзка с детето. То усеща хормоните, които се прехвърлят от майката. Всички чувства- на страх, тревога, щастие, удоволствие, притеснение преминават директно в детето т.е. то се явява като огледало на майката, нейното „второ аз”.

ПУСКАЙТЕ МУ ЛЮБИМАТА ВИ МУЗИКА

Дори четиримесечният плод реагира на различните мелодии и шумове. Пуснете Вивалди например и най-активното бебе ще се успокои и ще престане да се бунтува. Ако пуснете hardrock, най-вероятно резултатът ще е шаващо и ритащо енергично малко човече.

Проведените изследвания показват, че слушането на Моцарт оказва вляиние върху умствената дейност на ембриона. Това явление е познато още като „ефекта на Моцарт”. Хубаво е да прекарвате няколко минути дневно, слушайки успокояваща музика. .

 ИЗБЯГВАЙТЕ СТРЕСА

Стресът покачва нивата на адреналин в кръвта, което рефлектира върху бебето и го прави изнервено, точно колкото е и майка му. Затова много хубаво и добро за здравето на детето е, ако майката се чувства спокойна и щастлива. Ето защо майката трябва да избягва стресовите ситуации, неприятните емоции и срещи. Спокойствието по време на бременността ви гарантира и спокойствието на майката и на нейното дете.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ

Повечето жени знаят, че полагайки грижа за себе си се грижат и за бъдещото си дете. Постарйте се да се чувствате комфортно в собственото си тяло, като се храните добре и правите упражнения. Йога, плуване, ненатоварващи упражнения като пилатес тонизират мускулите ви и поддържат тялото ви във форма, без да нараняват плода.

Опитайте се да се наслаждавате на промените, които настъпват в организма ви- както на външните, така и на вътрешните.

Ако „новото” ви тяло ви притеснява просто си помислете, че детето ще се почувства зле от тези ваши мисли-не си заслужава, нали?!

Хареса ли Ви статията? Споделете я:

Свързани статии

Не пропускайте още...

Ако нашата блог секция Ви е харесала, не пропускайте да гледате и нашите редовни уебинари с доказани професионалисти!

Последвайте ни в нашия бебешки свят ❤️