Подготовка на раждането

По време на бремеността, родилните болки, раждането и след като бебето се роди вие ще контактувате с редица здравни служители, които ще бъдат ангажирани с грижите за вас и за вашето бебе. Ето защо е много важно да знаете кои здравни служители ще бъдат част от процеса на бременността и раждането ви, какви функции има всеки от тях, по какви критерии да ги изберете и какви въпроси можете да им зададете.
Личен лекар

      Личният лекар е семеен лекар, който ще ви даде нужните документи и ще ви помогне да планирате медицинските грижи по време на бременността. Той може да ви съдейства за избор на място, където ще родите, а и след раждането също така той трябва да ви посети, когато с бебето сте вече у дома.

Акушерката
  Акушерката  е практикуващ лекар, който е специализиран в грижите за бременните и техните бебета. Той е обучен да води както нормално, така и раждане с усложнения , включително седалищно, близнаци или Цезарово сечение. Той има специални познания как да действа в случай на тромбофилия, пре-еклампсия /високо кръвно налягане/, диабет и кръвотечение.

Педиатърът
Педиатърът е лекар- специалист в грижата за бебетата и децата. След раждането педиатърът трябва да прегледа и да установи дали всичко е наред с вашето бебе, още преди да сте напуснали болницата.

Медицинска сестра
Медицинската сестра е квалифицирана специално, за да се грижи за майките от съответния район. Тя работи в женската и детска консултация. Нейната роля е да помага на семействата с малки деца. Посещава майките, които са родили в болницата. Тя дава информация за кърменето, както и за здравето като цяло. Тя също така дава съвети и подкрепя майката в случай, че последната има някакъв проблем.

Намерете най- близката действаща група за подкрепа на кърменето.

Консултантът по кърменето
    Това е майка с опит, която е кърмила или продължава да кърми бебето си. Тя е преминала специално обучение по кърменето. Вие може да потърсите помощ и подкрепа при нея, ако имате проблеми с кърменето в първите дни след като сте се прибрали от болницата. Присъединете се към групата за подкрепа на кърменето още по време на бременността и се сдобийте с точна информация преди раждането.

 Изберете вашият лекар
    Когато разберете, че сте бременна, можете да изберете внимателно професионална медицинска грижа. Можете да направите своя избор на генеколог, личен лекар и акушерка.
Попитайте за съвет от приятели и семейства, които наскоро са се сдобили с дете или се обърнете към професионалисти за препоръка. След като изберете, се подгответе с въпроси относно процедурите и вижданията на здравните работници.

 Въпроси, които вероятно бихте искали да зададете на лекаря:

·    Процедури?
·    Възгледи?
·    Отношение към Цезаровото сечение?
·    Отношение към кърменето?
·    Какви са цените на услугите?
·    Болницата?

Най- доброто и за майката и за бебето е естественото раждане, разбира се ако наблюдаващият ви лекар не е преценил друго. Попитайте какво е виждането на генеколога за болкоуспокояващите лекарства по време на родилните болки и въздействието им.

·      Ако сте планирали раждането с Цезарово сечение е редно вашият лекуващ лекар да ви запознае с възможните рискове.

·       Какво е отношението му към кърменето, колко време след раждането бебето трябва да се постави на гърдата и правилата по отношение на това бебето да е в една стая с майката?

·       Какви плащания трябва да се направят?

·       Кой ще го/я замества, ако лекарят ви не  може да присъства на раждането?

·       Вие се интересувате и от самата болница, от родилното отделение. Попитайте за оборудването, правилата и изискванията, близостта до дома ви, условията в родилната зала, отделението и т.н.

Педиатърът
Посещенията в женската консултация скоро след раждането ще бъдат заменени от посещения при вашия личен лекар, който ще се грижи за бебето. Съберете препоръки за вашия педиатър от генеколога ви, приятели и други семейства. Попитайте ги защо са избрали точно този лекар. След това си направете среща и разговаряйте с избрания от вас лекар.
По-добре е да направите това преди да родите.

Някои въпроси, които бихте могли да зададете на лекаря:
·       Можете ли да му позвъните по всяко време и кой ще го замества, ако той не е в наличност?
·       Какви са таксите и условията?
·       Каква е позицията на педиатъра относно кърменето и кърмените бебета?
·       Той ли ще прегледа вашето бебе след раждането и ако не, кой ще направи това?

Денят, когато очаквате да се роди бебето
Терминът или датата на раждането  се калкулира 40 седмици от първия ден на вашата последна менструация, макар че зачеването е станало около две седмици след това. Ако вие не сте сигурна за точната дата на овулацията, тази дата е само примерна. Вашето бебе ще се роди в рамките на две седмици преди или след тази дата.

Погледнете написаните с черно дати и намерете датата на вашата последна менструация. Червената дата под нея е очакваната дата на раждането.  (КАЛЕНДАР ДА СЛОЖИМ)
 
Избор на болница
Тъй като всяка болница има собствена политика по отношение на воденето на раждането, трябва да се информирате какво се предлага в болницата, в която ще раждате. Когато вече знаете какво се предлага ще можете да планирате начина на раждане, който предпочитате. Можете да потърсите съвет и от вашия личен лекар, както и от акушерката. Съвет могат да ви дадат и други майки с опит.

Планиране на раждането
Това е писмен план за начина, по който бихте искали да се проведе вашето раждане. Някои болници осигуряват специални формуляри, други дават възможност сами да напишете плана си . Някои считат, че планът ограничава и предпочитат да не си правят такъв.

   Важно е да се помни, че планът за раждането е просто ориентир, който показва как бихте искали да се случат нащата. 
Въпреки всичко не е лоша идея да си направите план за раждането, независимо дали това се изисква от здравното заведение, където ще раждате или не. Това ще ви помогне да се концентрирате върху начина на раждане, който сте предпочели. Обикновено жени, които са посещавали курсове за подготовка на раждането, изготвят свой план и го дават на акушерката или лекаря преди да започне раждането.

   Планът за раждане ще ви помогне да обмислите по какъв начин да протече изражаднето на Вашето бебе.

Хареса ли Ви статията? Споделете я:

Свързани статии

Не пропускайте още...

Ако нашата блог секция Ви е харесала, не пропускайте да гледате и нашите редовни уебинари с доказани професионалисти!

Последвайте ни в нашия бебешки свят ❤️