Получава ли бебето ми достатъчно мляко?

Този въпрос минава през ума на всяка млада кърмачка, дори и на опитните майки. Тук ще намерите признаците, по които можете да установите това, а също и най-разпространените митове относно кърменето.
Как да познаем
Кърмещите майки често питат как да разберат дали бебетата им получават достатъчно мляко. Гърдите не са бутилка, не можем да ги вдигнем на светлината и да видим колко грама мляко е изпило бебето.Нашето обсебено от цифрите общество затруднява понякога майките да приемат факта, че не могат да видят точно колко получава бебето. Има, обаче, начини да разберем дали то получава достатъчно.


Начинът на сучене
Бебето, което получава много мляко,суче по характерен начин.То обикновено отваря устата си доста широко, докато суче, и ритъмът му е бавен и постоянен.Устните му са извърнати навън. При максималното отваряне на устата има една доловима пауза, която можете да видите, ако наблюдавате брадичката му. После бебето затваря отново уста.
Тази пауза не е същата като паузата между суканията, а е по-скоро паузата по време на самото сукане, когато бебето отваря устата си максимално.Всяка една от тези паузи отговаря на глътка мляко и колкото са по-дълги, толкова повече мляко получава то. Отвреме-навреме може дори да се чуе как бебето преглъща и това вероятно е успокояващо, но бебето може да суче много мляко без да издава звуци.
Обикновено сукането се променя по време на храненето, така че този вид ще се смени със сукане, при което бебето повече си играе със зърното и засуква отвреме-навреме. Това е нормално. Бебето, което суче по първия начин с няколко минути пауза на всяко хранене и е доволно след отделянето от гърдата, получава достатъчно.Бебето, което само си играе със зърното, или го смуче за кратко време, вероятно не получава достатъчно.
Тези признаци са най-добрият начин да се узнае дали бебето се храни добре. Успешният метод на сукане се наблюдава още от първия ден, макар не толкова изявено, както по-късно с увеличаване на млякото.


Изхожданията на бебето
През първите няколко дни след раждането бебето отделя мекониум- тъмно зелена, почти черна субстанция. Мекониумът се събира в червата на бебето по време на бременността. Той се отделя в първите няколко дни и от третия ден изхожданията започват да стават по-светли с поемането на повече мляко. Обикновено на петия ден изхожданията имат вид на нормални изпражнения на естествено хранено бебе.
Изпражненията на естествено храненото бебе са от пастообразни до воднисти, с цвят на горчица, и обикновено нямат много силна миризма. Те могат и да се различават от това описание- могат да приличат на пресечено мляко,да съдържат слуз, или да приличат по консистенция на крем за бръснене (от въздушни мехурчета). Разликата в цвета не означава, че нещо не е наред. Бебе, което е на естествено хранене и изпражненията му започват да стават по-светли от третия ден, се чувства добре.
Без да се вманиачавате в това, наблюдението на честотата и качеството на изхожданията е един от най-добрите начини да се знае дали бебето получава достатъчно мляко. След първите 3-4 дни изпражненията би трябвало да зачестят, така че в края на първата седмица да има поне по 2-3 жълти изхождания на ден. Много новородени цапат памперса на всяко хранене.
Бебе, което изхожда мекониум на 4-ия или 5-ия ден, трябва да се види незабавно от лекар. Бебе, което има само кафяви изпражнения, вероятно не си дояжда, но това не е сигурно. Някои естествено хранени бебета, след първите 3-4 седмици внезапно променят честотата на изхожданията си, като от много на ден преминават към едно на всеки 3 дни или по-малко.
Някои бебета не се изхождат в продължение на 15 дни или повече. Докато общото състояние на бебето е добро и изхожданията му по принцип имат пастообразен жълт вид, това не е запек и не представлява повод за тревога. Няма нужда от лечение, защото нещо,което е нормално, не се нуждае от лечение.
Всяко бебе, което между 5-ия и 21-ия ден не се изходи поне веднъж за 24 часа, трябва да бъде прегледано от педиатър. Общо взето, малките, непериодични изхождания през този период означават недостатъчно хранене. Това са само общи положения и може би всичко е наред, но все пак е по-добре да се провери.


Отделяне на урина
Ако сменяте по шест подгизнали от урина (не само намокрени) памперси за едно денонощие, след 4-5 дни от раждането, можете да сте сигурни, че бебето се храни добре. Новите супер-абсорбиращи памперси изглеждат сухи дори и когато са пълни с урина, но пък когато са намокрени с урина, тежат повече.
Очевидно този метод не е показателен,когато давате на бебето да пие допълнително вода освен млякото( което е излишно за естествено хранените бебета и ако се дава с шише, може да попречи на доброто кърмене).Урината на бебето трябва да бъда бистра като вода след първите дни, макар че по-тъмна урина отвреме-навреме също не е повод за тревога.
През първите 2-3- дни някои бебета отделят розова или червена урина. Това не е повод за паника и не означава, че бебето е обезводнено. Никой не знае какво означава тази урина, и дали е нормално. Обикновено се свързва с по-малко поемане на мляко в сравнение с бебетата, хранени с шише, но изкуствено хранените бебета не са критерий, по който да се преценява кърменето. Появата на този цвят урина трябва да насочи вниманието към това дали бебето поема достатъчно мляко.
Ограничаването на времето или честотата на кърменията също може да допринесе за намалено поемане на мляко.
Неправилин начини на преценка
Ето някои митове относно кърменето:
· Не чувствате гърдите си пълни. За повечето майки е нормално през първата седмица да не се чувстват пълни. Тялото ви се нагажда към потребностите на бебето. Някои майки, които кърмят съвсем успешно, не са чувствали никога гърдите си пълни или напрегнати.
· Бебето спи през нощта. Бебе на около 10 дни може да не поема достатъчно мляко и пак да спи през нощта. Бебе, което е сънливо и трябва да бъде будено за храненията, също може да е недохранено. Има много изключения, но бързо потърсете консултация.
· Бебето плаче след хранене. Макар че бебето може да плаче след хранене от глад, има също и много други причини за плач. Не ограничавайте времето на хранене!
· Бебето яде често и/или през дълги интервали. За една майка на всеки три часа е често; за друга 3 часа са дълъг период между храненията. За една майка хранене,което продължава 30 минути, е дълго; за друга- късо.Няма правила колко често и колко дълго трябва да се кърми бебето. Не е вярно, че бебето поема 90% от млякото през първите 10 минути. Нека оставим бебето само да определи режима на храненето си и нещата обикновено са наред, ако бебето суче от гърдата и има поне 2-3 значителни жълти изхождания всеки ден. Ако случаят е такъв, храненето само от една гърда ( или поне приключване на едната преди да се премести на другата) обикновено увеличава времето между храненията.

Запомнете, че бебето може да прекара и два часа на гърдата, но ако е сукало истински ( отваря уста- пауза- затваря)само 2 минути, то ще бъде гладно. Ако бебето заспива лесно на гърдата, можете да стиснете гърдата, за да увеличите потокът на млякото. Обърнете се към специалист, ако имате каквито и да е притеснения, но не бързайте с добавките.

·    “Изстисквам само десетина грама мляко”. Това не означава нищо и не трябва да ви влияе. Затова, не трябва да цедите гърдите си само “за да знаете”. Много майки имат изобилие от мляко. Проблемът е, че бебето не стига до млякото, което е вътре, защото не са поставени добре на гърдата, или сученето не е ефективно, или и двете. Често тези проблеми могат лесно да бъдат решени.

·    Петседмично бебе внезапно се дърпа от гърдата, но изглежда все още гладно. Това не означава, че млякото ви е “пресъхнало” или намаляло. През първите няколко седмици бебетата често заспиват на гърдата, когато потокът на млякото се забавя, дори когато не са се нахранили достатъчно. Когато порастнат малко (4-5 седмици), те вече не се задоволяват да задрямват, а започват да се дърпат или се сърдят. Не се е променило количеството мляко, а бебето. Стиснете гърдата да увеличите потокът на млякото.

·   Отбележете: Понякога се налага да се дават добавки на бебе, което се храни естествено. Ако това се прави от шише, проблемът може да се задълбочи.

Относно теглилките и теглото

  1.  Всички теглилки са различни. Регистрирали сме значителни разлики между две теглилки. Теглото често се отразява погрешно. Подгизнал памперс може да тежи 250 грама или повече, затова бебетата трябва се теглят голички.
  2. Много правила относно увеличаването на теглото са взети от наблюдения върху изкуствено хранени бебета. Те не се отнасят до естествено хранените. Бавният старт може да се компенсира по-късно с нормализиране на кърменето. Таблиците за растежа са само информативни.

Статията е предназначена за свободно разпространение от сайта на GeoParent

Хареса ли Ви статията? Споделете я:

Свързани статии

Не пропускайте още...

Ако нашата блог секция Ви е харесала, не пропускайте да гледате и нашите редовни уебинари с доказани професионалисти!

Последвайте ни в нашия бебешки свят ❤️