10 Водещи принципа за допълнително хранене

  1. Започнете въвеждането на други храни от 6 месечна възраст на детето. Кърмете изключително от раждането до 6 месец, след това започнете да давате на детето да опитва и други храни, като продължите да го кърмите често и при поискване от негова страна.
  2. Продължете да кърмите до 2 годишна възраст на детето или по-дълго. Продължете да кърмите толкова често и толкова дълго, колкото вие и вашето бебе желаете.
  3. Практикувайте „отговарящо на нуждите на детето” хранене. Отговаряйте на сигналите, които вашето дете ви дава, когато е гладно или когато демонстрира желанието си да се храни само. Помагайте му и го окуражавайте /без да го насилвате/, хрането го бавно и спокойно, експериментирайте с различни храни, вкусове, комбинации и състав, намалете до минимум разсейването, усмихвайте му се, поддържайте зрителен контакт и казвайте окуражаващи думи, така че храненето да стане време за научаване и обич.
  4. Приготвяйте и съхранявайте храната с внимание и отговорност. Измивайте и почиствайте ръцете си, ръцете на Вашето дете и съдовете преди приготвяне на храната и преди самото хранене. Идеалният вариант е да давате храната за ядене веднага след приготвянето й. Ако нямате хладилник, храната трябва да се консумира в рамките на 2 часа. Съхранявайте съставките в студени, затворени контейнери, така че да се избегне замърсяването им. Избягвайте да използвате шишета за хранене, защото е трудно да се запазят чисти.
  5. Постепенно увеличавайте количеството храна. Стартирайте с малки количества от 6 месец и увеличавайте количеството, като се съобразявате и с желанието на детето, като в същото време продължавате кърменето. Енергията, която трябва да осигуряват допълнителните храни е около 200 ккал/на ден от 6 до 8 месец, 300 ккал/ на ден от 9 до 11 месец, 550 ккал/ на ден от 12 до 23 месец.
  6. Варирайте с консистенцията на предлаганите храни. Отговорете на интереса на вашето дете и способността му да се храни с различни по състав и гъстота храни. В началото децата се нуждаят да приемат предимно пасирана храна, но постепенно трябва да бъдат приучавани да дъвчат. От 8 месец, могат да опитат храна, която да държат сами. От 12 месец, те вече могат да се хранят с по-голямата част от храната на цялото семейство, нарязана на малки парченца или смляна, но най-важното е да получават най-доброто от нея.
  7. Повишаване на броя на храненията. От 6-8 месец- 2-3 пъти, от 9-24 месец- 3-4 пъти плюс питателни леки закуски веднъж или два пъти на ден в допълнение на кърменето.
  8. Давайте богати на хранителни вещества храни. Давайте месо, птици, риба и яйца, колкото може по-често. Давайте грах, леща, млечни произведения, разнообразни плодове, зеленчуци. Не се задоволявайте само с основното ястие като ориз, царевица, картофи и др., но добавяйте и гореспоменатите храни. Ако детето ви е жадно, му дайте кърма или преварена вода.
  9. Подпомагайте доброто здраве на детето с витамини и минерали. Давайте му разнообразни храни, с които да задоволите нуждата от витамини и минерали като хранителни добавки или обогатени храни, които да задоволят нарасналите хранителни нужди на детето. Могат да се добавят и съответни традиционни хранителни добавки, които да подсилят храната.
  10. Кърмете по-често, когато детето е болно. Предлагайте му повече плодове и храни, които обича. Поне  две седмици след боледуването насърчавайте детето да се храни повече.
Хареса ли Ви статията? Споделете я:

Свързани статии

Не пропускайте още...

Ако нашата блог секция Ви е харесала, не пропускайте да гледате и нашите редовни уебинари с доказани професионалисти!

Последвайте ни в нашия бебешки свят ❤️